donderdag 16 november 2023

'Onkunde brengt kerncentrale Zaporizja in gevaar'

Door onzorgvuldigheid van de bezetters en medewerkers van het Russische atoomagentschap Rosatom heeft de kerncentrale van Zaporizja dinsdag te maken gehad met stroomuitval. De zesde reactor kreeg gedurende anderhalf uur elektriciteit van dieselgeneratoren. Het is onduidelijk waardoor dit incident plaats kon vinden. Waarnemers van de internationale atoomwaakhond IAEA waren ten tijde van de stroomuitval aanwezig in de kerncentrale en zij bevestigen het voorval.

Het Oekraïense Energoatom meent dat de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja voortdurend verslechtert als gevolg van de onkunde van de Russische bezetters. Het aantal incidenten neemt toe. 'De kerncentrale zou onmiddellijk weer onder controle van de rechtmatige eigenaar Energoatom moetenn vallen. Het is de enige manier om de veiligheid ervan te garanderen.'

Sinds het begin van de bezetting van Europa's grootste kerncentrale door Rusland is zeven maal de stroomvoorziening ervan volledig uitgevallen. Ook de IAEA zei zich eerder deze week ernstig zorgen te maken over het gebrek aan deskundigheid bij de mensen die de kerncentrale in handen hebben. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: