vrijdag 24 november 2023

Bloedige strijd om Avdiivka, hospitaals overvol

Het gaat er heftig aan toe in het zuidoosten van Oekraïne, waar gisteren voor de tweede dag op rij rond de 700 Russische soldaten zijn gedood bij gevechten. Dat meldt Oleksandr Tarnavdski, de commandant van de Oekraïense strijdkrachten in het zuidoosten (Tavriia). De Russen gingen onder meer bij Avdiivka 43 maal het gevecht aan. Ook voerden ze 16 luchtaanvallen uit en werden 762 artilleriegranaten afgevuurd op Oekraïense posities.

De Oekraïense troepen lieten zich ook niet onbetuigd. Zo werd een Boek-M1 luchtverdedigingssysteem van de Russen uitgeschakeld, maar ook twee tanks, acht pantserwagens, drie artilleriesystemen en 44 militaire voertuigen. 

Hoe zwaar de gevechten zijn wordt bevestigd door een Russische soldaat in een telefoongesprek dat door de Oekraïense militaire inlichtingendienst werd afgeluisterd. Hij zegt in dit telefoongesprek dat er zoveel gewonden vallen in de strijd om het stadje Avdiivka dat de ziekenhuizen in de omgeving overvol zijn, terwijl nog steeds vrachtwagens vol met gewonden arriveren.

'Ook zijn er veel doden. Ik ben nu in een burgerziekenhuis, omdat het militaire hospitaal overvol is - drie verdiepingen vol gewonden. Iedereen mist wel een arm of een been, soms beide. Ze komen vooral bij Avdiivka vandaan. In Rostov liggen jongens op de vloer in de gangen.'

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: