maandag 6 november 2023

'Noem mij land dat in oorlogstijd gaat hervormen'

Andri Jermak, de stafchef van president Volodimir Zelenski vindt het onterecht dat de voormalige voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker Oekraïne als 'erg corrupt' neerzet. Juncker vindt dat 'geen valse beloftes' gedaan moeten worden dat Oekraïne snel lid wordt van de Europese Unie, omdat het land 'op alle niveaus corrupt is'. 

In een interview met Politico betoogt Jermak dat corruptie niet iets specifiek is voor Oekraïne, maar dat het overal ter wereld voor komt. Bovendien wordt in Oekraïne hard gewerkt aan het tegengaan van corruptie, aldus Jermak. Er worden in hoog tempo hervormingen doorgevoerd, ondanks de oorlog die nu al 22 maanden duurt. 'Noem maar eens een ander land in de wereld dat dit aandurft onder zulke condities.'

Jermak vindt dat Juncker ook weinig recht van spreken heeft. De voormalige voorzitter van de Europese Commissie is jarenlang niet in Oekraïne geweest, dit in tegenstelling tot de huidige voorzitter Ursula von der Leyen die afgelopen weekend Kyiv nog bezocht. Juncker is overigens niet tegen het EU-lidmaatschap voor Oekraïne (en Moldavië), maar hij wil daar de tijd voor nemen. 

De Oekraïense vicepremier voor Europese en Euraziatsiche Integratie Olha Sefanisjina zegt er op te vertrouwen dat de aanstaande beoordeling van de Oekraïense hervormingen door de Europese Commissie positief uitvalt. 

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

    1 opmerking:

    geert457 zei

    Juncker had nog niet gedronken .