donderdag 9 november 2023

Staat van beleg maakt verkiezingen onmogelijk

Er komen volgend jaar vrijwel zeker geen verkiezingen. President Volodimir Zelenski vindt dat de Oekraïners zich moeten concentreren op het winnen van de oorlog en zich niet laten afleiden door politieke twisten. Het parlement kan nog anders besluiten, maar moet dan uiterlijk in december eerst een (grondwets)wijziging doorvoeren om verkiezingen tijdens de afgekondigde staat van beleg mogelijk te maken. 

In de wet op de Staat van Beleg staat dat verkiezingen niet mogelijk zijn zolang de militaire noodtoestand geldt. En artikel 70 van de Kieswet schrijft voor dat de volgende presidentsverkiezingen op de laatste zondag van maart gehouden worden, waarbij het parlement die verkiezingen minimaal honderd dagen daarvoor moet afkondigen.

De Centrale Kiesraad heeft nog geen enkel signaal gehad in die richting, aldus vicevoorzitter Serhi Doebovik. 'Er is geen wetsvoorstel en niets wat er op duidt dat het parlement iets voorbereidt.' 

President Zelenski pleit voor eenheid. 'Als we onze politieke meningsverschillen opzij zetten en blijven samenwerken, dan laten we ook ons ook niet tegen elkaar uitspelen door iemand die daar baat bij heeft', wat natuurlijk een verwijzing is naar de Russische president Vladimir Poetin. Zelenski heeft overigens aangegeven dat hij zich verkiesbaar wil stellen. Uit een recente peiling blijkt dat de steun heeft van driekwart van de Oekraïners.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

Geen opmerkingen: