vrijdag 24 november 2023

Rusland en China praten over aanleg Krimtunnel

In het geheim onderhandelen Russische en Chinese bedrijven met nauwe overheidsbanden over het aanleggen van een tunnel die de Krim verbindt met het Russische vasteland. Dat meldt de Washington Post op basis van documenten die de Amerikaanse krant ontvangen heeft van Oekraïense regeringsfunctionarissen. De redactie van de Washington Post zegt dat de documenten na onderzoek echt zijn bevonden. De documenten gaan over een pas opgericht consortium dat in China gevestigd is.

Het plan voor een tunnel zou zijn ontstaan uit de Russische bezorgdheid over de Oekraïense aanvallen op de 16,9 kilometer lange brug over de Straat van Kertsj. Het Chinese bedrijf CRCC wordt in een mailbericht van 4 oktober beschreven als 'bereid om de aanleg van ingewikkelde spoorverbindingen en wegen op de Krim op zich te nemen'. CRCC is een staatsbedrijf dat veel ervaring heeft met de aanleg van infrastructurele projecten. 

Het bedrijf onderhoudt nauwe banden met Rusland. Zo was CRCC betrokken bij de uitbreiding van de metrolijnen in Moskou, een karwei dat in 2021 werd afgerond. Deskundigen op dit gebied zeggen dat het technisch mogelijk is om een tunnel onder de Straat van Kertsj aan te leggen en dat China daarvoor de nodige kennis en ervaring in huis heeft. 

Er wordt een vergelijking getrokken met de Fehmarnbelt-tunnel, een 18 kilometer lange tunnel die een rechtstreekse verbinding tussen Duitsland en Denemarken moet vormen. De tunnel wordt niet geboord, maar in delen afgezonken. In 2029 moet deze tunnel af zijn, het karwei begon in 2020. Rusland zou de aanleg van de Krimtunnel zien als een lange-termijninvestering, omdat het schiereiland waarschijnlijk nog decennialang zal worden betwist.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: