dinsdag 14 november 2023

IAEA twijfelt aan expertise personeel kerncentrale

De situatie in de kerncentrale van Zaporizja blijft zorgen baren. De internationale atoomwaakhond IAEA heeft zo z'n twijfels over de deskundigheid van de mensen die de door Rusland bezette kerncentrale, met zes reactoren de grootste van Europa, draaiende houden. Met de nodige argwaan wordt nu ook gekeken naar het voornemen om later deze maand een rampoefening te houden op het terrein.

De laatste rampoefening was twee jaar geleden, toen Oekraïne nog de baas was in de kerncentrale. 'Sindsdien zijn er onvoorstelbaar veel personeelswisselingen geweest, waardoor het onduidelijk is of er nu voldoende kennis en ervaring aanwezig is om met noodsituaties om te gaan', laat de IAEA weten. 

Het is volgens de atoomwaakhond zelfs maar de vraag of het door de Russische bezetter aangestelde personeel wel de bevoegdheid heeft om in een kerncentrale te werken. Deze week begint het onderhoud aan drie reactoren. Eerder al waren de andere drie reactoren aan de beurt. 'De IAEA is bezorgd omdat het onderhoud aan de veiligheidssystemen van de reactoren mogelijk onvolledig is geweest.' 

Dit kwam afgelopen zomer aan het licht nadat reactor 4 in onderhoud was geweest. In augustus werd duidelijk dat er water lekte uit een van de stoomgeneratoren. 

De IAEA heeft wel waarnemers in de kerncentrale, maar die krijgen lang niet overal toegang. Zo werd vorige maand de toegang beperkt in drie units en afgelopen vrijdag gebeurde dat opnieuw bij de turbinehal van reactor 1. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: