Anders Fogh Rasmussen, de voormalige secretaris-generaal van de Navo, pleit er voor dat Oekraïne deel gaat uitmaken van het militaire bondgenootschap, maar dat artikel 5 dan niet moet gelde voor de door Rusland bezette gebieden. Hij voegt er aan toe dat het niet zijn bedoeling is om de oorlog te bevriezen, maar dat het vastberadenheid laat zien. De vastberadenheid om Rusland niet de kans te geven om de toetreding van Oekraïne tot de Navo te dwarsbomen.
Rasmussen, van 2009 tot 2014 secretaris-generaal van de Navo, vindt dat het niet langer verantwoord is om de toetreding van Oekraïne uit te stellen. 'Het is tijd om de volgende stap te doen en Oekraïne uit te nodigen. We hebben een nieuwe Europese veiligheidsstrategie nodig, waarbij Oekraïne het hart van de Navo vormt', zegt hij in een interview met de Britse krant The Guardian. Rasmussen wil haast maken. Het besluit zou al moeten vallen op de eerstvolgende bijeenkomst van de Navo in Washington.
De voorstanders van toetreding van Oekraïne tot de Navo zijn nog altijd huiverig om heel Oekraïne bij het bondgenootschap te voegen, want dit houdt in dat de andere Navo-landen verplicht zijn een land te verdedigen dat in een oorlog verwikkeld is - artikel 5 = een aanval op één is een aanval op allen. Rasmussen vindt dat het uitsluiten van de door Rusland bezette gebieden juist de risico's vermindert dat het tot een directe confrontatie met de Navo komt.
Ook vindt hij niet dat deze stap inhoudt dat Oekraïens grondgebied aan Rusland wordt weggegeven. 'De absolute geloofwaardigheid van de garanties op basis van artikel 5 moet Rusland er van weerhouden om Oekraïne nog aan te vallen en het Oekraïense leger kan troepen vrij maken om naar het front te gaan.'
Daar hoort dan volgens Rasmussen wel bij dat Rusland een duidelijke waarschuwing krijgt dat een verdere schending van het grondgebied van NAVO-lid Oekraïne niet wordt getolereerd. Het staat min of meer gelijk aan een no-fly zone voor Rusland waarmee voorkomen wordt dat Rusland over Oekraïens grondgebied vliegt of raketten afvuurt op Oekraïense steden.
Rasmussen wijst er op dat de situatie min of meer gelijkgesteld kan worden met die toen West-Duitsland zich in 1955 bij de Navo voegde. Ook toen gold artikel 5 alleen voor het eigen grondgebied, niet voor dat van Oost-Duitsland.
De voormalige secretaris-generaal noemt drie argumenten om Oekraïne deel te laten uitmaken van de Navo. In de eerste plaats vormt Oekraïne een buffer tegen het agressieve Rusland. Daarbij komt dat 'grijze gebieden' alleen maar voor problemen zorgen. Rasmussen's derde argument is dat het Oekraïense leger momenteel het sterkste leger van Europa is en daarmee een voorbeeld is voor ander Europese landen.
Bron: European Pravda, foto: Atlantic Council
Geen opmerkingen:
Een reactie posten