zaterdag 25 november 2023

Zelenski: Oekraïne krijgt marineschepen van bondgenoten

President Volodimir Zelenski zegt dat Oekraïne marineschepen van de bondgenoten krijgt om de veiligheid van de koopvaardijschepen te garanderen als ze via de 'graancorridor' over de Zwarte Zee varen. Volgens de president komen de marineschepen 'binnenkort' beschikbaar. Hij zei dit vanmiddag op de conferentie 'Graan uit Oekraïne' in Kyiv. 

Oekraïne beschouwt het creëren van de graancorridor als een van de belangrijkste verrichtingen dit jaar. Nadat Rusland zich terugtrok uit het graanakkoord met de Verenigde Naties en Turkije nam Oekraïne zelf het initiatief om een min of meer veilige route in te stellen via de territoriale wateren van Roemenië en Bulgarije.

Zelenski kondigde ook aan dat de provincie Odesa met extra luchtverdedigingssystemen wordt beveiligd tegen aanvallen met Russische raketten en drones op havenfaciliteiten. Ook hierover zou een akkoord zijn bereikt met de Westerse bondgenoten. 'Niet alleen de schepen zijn belangrijk voor ons, maar ook de mensen die er wonen.' Odesa krijgt volgens Zelenski 'binnenkort een zeer krachtige luchtverdediging', zonder verder in details te treden.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: