maandag 20 november 2023

Oekraïne haalde ontmantelde straaljagers uit bos

Oekraïense media schrijven over onthullingen in een Pools boek over de oorlog. Daarin staat onder meer dat Polen in het geheim al straaljagers beschikbaar stelde aan Oekraïne, nog voordat deze toestellen officieel werden overgedragen. Ook stelt de auteur dat omwille van snelheid soms wapens werden verstuurd voordat dat het Poolse ministerie van Defensie ervan op de hoogte was gesteld. 

Het recent verschenen boek 'Polska na wojnie' (Polen in oorlog) is geschreven op basis van interviews met anonieme legerofficieren en hooggeplaatste functionarissen. De auteur is de Poolse journalist Zbigniew Parafyanovich. Volgens hem werden tien MiG-straaljagers door Polen uit elkaar gehaald en in een bos nabij de grens achtergelaten. 

Kyiv werd op de hoogte gesteld van deze 'verloren' onderdelen, zo citeren Oekraïense media uit het boek . Oekraïne heeft de straaljageronderdelen vervolgens opgehaald, maanden voordat de eerste Poolse straaljagers officieel naar Oekraïne werden verstuurd. Het Poolse leger dacht dat de uit elkaar gehaalde straaljagers nooit meer zouden vliegen. Maar volgens de auteur is het Oekraïne toch gelukt de gevechtsvliegtuigen aan de praat te krijgen.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: