vrijdag 17 november 2023

Vrachtwagenblokkades Polen breiden verder uit

Ook aan de Slowaaks-Oekraïense grens staan nu grote aantallen vrachtwagens. Dat is het gevolg van een solidariteitsactie van Slowaakse transportbedrijven met hun Poolse collega's die de drie grensovergangen met Oekraïne al de hele week blokkeren. Slowaakse vrachtwagenchauffeurs blokkeerden gisteren gedurende een uur de grenspost bij Visne Nemecke (Slowakije) en Oezjhorod (Oekraïne).

Omdat veel vrachtwagenchauffeurs vanwege de Poolse blokkades al besloten om te rijden via Slowakije stonden daar gisteren 900 vrachtwagens bij de grenspost. De capaciteit is daar 250 vrachtwagens per dag, wat een wachttijd oplevert van drie tot vier dagen. Chauffeurs moeten er wel 150 kilometer voor omrijden.

De Poolse transporteurs hebben vanmorgen aangekondigd dat ze een vierde grensovergang voor vrachtwagens willen blokkeren. Het gaat om de grenspost Medika-Sjehini. Volgende de Oekraïense douane staan nu al 2.500 vrachtwagens vast aan de Pools-Oekraïense grens.
 
De Oekraïense douane stuurt vrachtwagenchauffeurs nu ook door naar de grensovergang bij het Hongaarse Tisa die een grotere capaciteit heeft. Probleem is alleen dat op de Hongaarse snelwegen een maximum gewicht van vrachtwagens geldt. 

De Slowaakse transporteurs dreigen om de grensovergang opnieuw te blokkeren en ook in Hongarije klinkt dit geluid. Ook zij vinden dat de vrije doorgang van Oekraïense vrachtwagens aan de grenzen van de Europese Unie weer moet worden ingetrokken, omdat de Oekraïense transporteurs goedkoper zijn en concurreren met die uit EU-landen. De Europese Commissie stelt intussen een onderzoek in of Polen de Europese regelgeving overtreedt en daarvoor gestraft kan worden.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: European Pravda

    Geen opmerkingen: