donderdag 9 november 2023

Taalkwestie etnische Hongaren blijft een pijnpunt

Hongarije blijft dwarsliggen waar het om de Europese aspiraties van Oekraïne gaat. Ook de financiële steun van de Europese Unie, nu weer een mega-bedrag van 50 miljard euro, wordt bemoeilijkt door Hongarije. Premier Viktor Orban is op de hand van de Russische president Vladimir Zelenski, maar er zit ook een flink pijnpunt in de relatie met Oekraïne. 

Dan gaat het Hongaarse minderheid in de grensprovincie Transkarpatië. De 150.000 etnische Hongaren worden achtergesteld, aldus de Hongaarse regering. Het Oekraïens is de enige officiële taal, ook in het grensgebied waar overwegend Hongaars wordt gesproken. Kinderen moeten bijvoorbeeld op school Oekraïens spreken. De Hongarije probeert met het steunen en opzetten van culturele centra de Hongaarse cultuur zoveel mogelijk levend te houden, tot grote ergernis van Oekraïne.

Onlangs kwam er nog een conflict bij nadat Hongarije door bemiddeling van de Russisch-orthodoxe kerk Oekraïense krijgsgevangenen met een etnisch-Hongaarse achtergrond vrij wist te krijgen. Zonder Oekraïne te informeren, werden de door Rusland gevangen genomen soldaten naar Hongarije getransporteerd. 

De Hongaarse regering blijft er op hameren dat de etnische Hongaren worden achtergesteld en gebruikt dit argument om een toekomstig lidmaatschap van Oekraïne van de EU te blokkeren. 

De Oekraïense vicepremier Olha Stefanisjina, belast met de Europese en Euro-Atlantische integratie van haar land, ontkent evenwel dat de etnische Hongaren worden achtergesteld. Ze wijst op de Griekse minderheid in Prjazovja. De etnische Grieken wonen in de noordelijke kuststreek van de Zee van Azov die door Rusland is bezet en ze hebben het daar erg moeilijk. 

Stefanisjina verwacht met Hongarije tot een vergelijk te komen. In september overhandigde de Oekraïense delegatie bij de EU Hongarije een gedetailleerd plan, waarbij Hongaars sprekende kinderen van lesboeken worden voorzien en de wetgeving wordt aangepast. 'Maar', stelt de vicepremier, 'we houden vast aan de regel dat ook deze kinderen de Oekraïense taal moeten leren'.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Facebook

1 opmerking:

European Language Rights Amsterdam zei

Er zijn bilaterale, historische en Europese vedragen die de taalrechten van autonome minderheden zoals de Hongaren waarborgen.
Een voorbeeld is het verdrag van Trianon, dat Transkarpathie aan Tsjecholoslowakjke toe wees, maar wel taalrechten erkende van minderheden.
Een andere voorbeeld is het vriendschapsverdrag Oekriane en Hongarije. ook het Europees charta van regioanle talen en het vedrag van Straatsburg beschermt de Hongaren.
Europa is pluriform, multi-ethnisch en meertalig. Oekraine ontkent juist haar Europese identiteit en zet aan tot haat en onbegrip met haar nutteloze en achterlijke taalwetten. Het regressieve nationalisme en het toxische chauvinisme van Oekriane is onvernigbaar met alles waar de EU voor zou moeten staan