zondag 26 november 2023

Oekraïne houdt rekening met uitbreiding oorlog

Het Oekraïense leger houdt rekening met uitbreiding van de oorlog als de Russen de overhand krijgen in het oosten en zuiden van het land. Als Oekraïne en de Westerse bondgenoten er niet in slagen om de productie van wapens en vooral munitie op te voeren, dan is dat een realistisch scenario, meent generaal Serhi Najev, commandant van de gezamenlijke strijdkrachten. 

'Rusland krijgt wat het nodig heeft, met de hulp van de As van het Kwaad: Noord-Korea en Iran', zegt Najev in een interview met ABC News. 'We zullen vechten met alles wat we hebben, maar als wij minder steun krijgen, dan heeft dat gevolgen voor onze verdediging.' De oorlog kan zich dan verder uitbreiden, ook buiten de provincies in het oosten en zuiden waar Rusland en Oekraïne nu tegenover elkaar staan. 'We bereiden ons daar op voor', aldus Najev. 'We zetten verdedigingslinies op, leggen mijnen en we trainen onze troepen.' 

De Oekraïense militaire inlichtingendiensten schatten dat Rusland in de afgelopen twee maanden meer dan 800 drones heeft gebruikt om Oekraïne aan te vallen, terwijl er zo'n 870 kruisraketten en ballistische raketten klaar liggen op te worden ingezet voor aanvallen op het Oekraïense energienetwerk.

De EU-landen beloofden voor maart 2024 één miljoen stuks artilleriemunitie aan te schaffen voor Oekraïne, maar volgens de laatste cijfers zijn pas 300.000 stuks geleverd. Het doel zal niet worden gehaald, gaf de Duitse minister van Defensie Pistorius deze week toe. Ter vergelijking: Noord-Korea voorzag Rusland in de tussentijd van 350.000 stuks artilleriegranaten. 

Ook in Rusland zelf gaat de productie van munitie veel sneller. Het land is overgeschakeld op een oorlogseconomie: de productielijnen van gewone bedrijven zijn - al dan niet met dwang - overgeschakeld op militaire productie.
 
Bronnen: Oekrajinska Pravda, NOS

Geen opmerkingen: