donderdag 23 november 2023

Meeste gevluchte vrouwen willen terugkeren

Een ruime meerderheid onder de Oekraïense vrouwen die het land zijn ontvlucht is van plan om op een dag terug te keren. Het gaat om 68 procent. Maar uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau KIIS blijkt dat slechts een op de twintig vrouwen op korte termijn terug wil naar Oekraïne. De belangrijkste reden om in het buitenland te blijven is de vrees om weer in een oorlogssituatie te belanden (44 procent). 

Maar er zijn ook andere overwegingen die bijna even belangrijk worden gevonden. Zo is de financiële ondersteuning van vluchtelingen in het buitenland beter dan in Oekraïne zelf (36,5 procent noemt dit), de hogere levensstandaard in het gastland (ook 36,5 procent), het risico van stroomuitval door Russische raketaanvallen in de winter (35 procent), betere vooruitzichten in het buitenland (32 procent), frustraties over de Oekraïense autoriteiten (31 procent), er is weinig overgebleven van het dorp of stad door de oorlog (28 procent), niet bereid zijn om in het leger te gaan, voor zichzelf of voor een familielid (19 procent), om bij familie in het buitenland te blijven (19 procent) en inmiddels een relatie gekregen met een man in het buitenland (18 procent). 

Er is in de peiling ook gevraagd naar de motivatie om terug te keren naar Oekraïne. Veel terugkeerders doen dat om bij hun familie te zijn (19 procent), omdat ze houden van hun moederland, van de streek waar ze zijn opgegroeid (36 procent), omdat het beter is voor hun kinderen (26 procent), omdat ze hopen dat het leven in Oekraïne beter wordt (34 procent), omdat ze een eigen huis of andere bezittingen hebben in Oekraïne (24,5 procent), omdat ze geen baan in het buitenland hebben gevonden (32 procent), omdat ze een baan hebben in Oekraïne (16 procent) of omdat ze een bedrijf in Oekraïne hebben (9 procent).
Voor deze opiniepeiling werden 800 Oekraïense vrouwen in acht landen ondervraagd, met name in Polen, Tsjechië en Duitsland waar de meeste gevluchte vrouwen verblijven.

De helft van de vrouwen (52 procent) is optimistisch, in die zin dat ze verwachten dat hun land over vijf jaar een ontwikkeld en herrezen Europees land is. Daar staat tegenover dat 43 procent verwacht dat Oekraïne over vijf jaar diep in een economische crisis zit of dat het nog altijd in oorlog is met Rusland.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: