donderdag 9 november 2023

Vrachtwagenblokkade: 20.000 auto's aan de grens

Het verkeer aan de Pools-Oekraïense grens zit muurvast als gevolg van een blokkade met vrachtwagens. Er zouden aan weerskanten van de grens meer dan 20.000 auto's staan. Poolse transportbedrijven zijn boos omdat ze menen dat hun Oekraïense collega's bevoordeeld worden en met lagere prijzen klanten weglokken. 

Volgens de Oekraïense grensbewaking stonden er vanmorgen in totaal 1.700 vrachtwagens te wachten om Oekraïne binnen te mogen rijden bij drie grensovergangen: Jagodin-Dorohoesk, Krakivets-Korczowa en Rava-Roeska-Hrebenne. De blokkade zou aanvankelijk afgelopen vrijdag zijn en één dag duren, maar werd verplaatst naar maandag en duurt nu dus nog voort.

De Poolse vervoerders eisen dat er weer een vergunningensysteem komt voor Oekraïense vrachtwagens en dat er een verbod komt op het registreren van een transportbedrijf in Polen als dat gefinancierd wordt door een bedrijf van buiten de Europese Unie. Verder moet er een aparte rijbaan komen voor auto's met het kenteken van een EU-land en moet er bij alle grensovergangen ook een aparte rijbaan zijn voor lege vrachtwagens. 

Er is inmiddels diplomatiek overleg tussen beide landen over deze kwestie. De Oekraïense minister van Infrastructuur Oleksandr Koebrakov heeft gesproken met zijn Poolse collega Andrzej Adamczyk. Beiden hebben afgesproken dat ze met de belangrijkste transporteurs aan weerskanten van de grens in gesprek gaan.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: