donderdag 16 november 2023

Oekraïense troepen actiever op zuidoever Dnipro

Oekraïense troepen zijn actiever dan gebruikelijk op de zuidelijke oever van de Dnipro in de provincie Cherson. Russische militaire bloggers zeggen dat er mislukte aanvallen zijn geweest vanuit het centrum van het dorp Krinki, op twee kilometer van de rivier. De bloggers maken volgens het Institute for the Study of War (ISW) ook melding van Oekraïense aanvallen bij Pojma en Pishtsjanivika, op respectievelijk vier en drie kilometer van de Dnipro.

Verder zouden de bloggers beweren dat de Russische troepen de Oekraïners er in de buurt van de Antonivkabrug van hebben weerhouden om gewonden te evacueren en versterkingen te sturen. 

Woordvoerder Natalia Hoenjoek van het zuidelijke commandocentrum van het Oekraïense leger zegt dat het leger de Russen heeft verdreven tot op een afstand van drie tot acht kilometer van de Dnipro. 'Het belang van deze terreinwinst is aanzienlijk groter dan wat vrij toegankelijke bronnen momenteel laten zien', constateert het ISW. 

Tegelijkertijd wordt door Russische militaire bloggers melding gemaakt van tegenaanvallen van de Russen ten zuiden van Krinki, bij Kozatsji Laheri (twee kilometer van de rivier) en bij de Antonivkabrug. Het ISW kan deze beweringen echter niet bevestigen.

De Oekraïense militair analist Kostjantin Mashovets zegt dat het Russische leger waarschijnlijk een plan heeft om de Oekraïense posities uit te schakelen met drie tactische groepen. Twee van deze groepen zouden vanuit Koersoenka en Oleshki naar Nova Kachovka optrekken, terwijl de derde groep vanuit het zuiden Krinki aanvalt. 

Bron: ISW

Geen opmerkingen: