zondag 12 november 2023

Hongarije houdt volksraadpleging over Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orban is een van de weinige Europese leiders
 die nog gezien wil worden met de Russische president Vladimir Poetin.
De Hongaarse regering gaat een volksraadpleging houden over de vraag of Oekraïne lid moet worden van de Europese Unie. Dat heeft staatssecretaris Tamas Menzer van Buitenlandse Zaken aangekondigd op de nieuwssite Alfahir. Bij de volksraadpleging, niet te verwarren met een referendum, wordt de vraag gesteld of de Hongaren vinden dat Oekraïne thuis hoort in de Europese Unie. 

In een video komt Menzer vervolgens met de nodige uitspraken die in het Russische straatje passen en hij roept de Hongaren op om 'nee' te zeggen. 'Oekraïne is een land in oorlog, dus als het wordt toegelaten tot de Europese Unie, dan wordt de oorlog de EU binnen geloodst, en een aanzienlijk deel van het EU-geld gaat vervolgens naar Oekraïne', aldus Menzer.

Hij insinueert ook dat het lidmaatschap van de Europese Unie militaire verplichtingen met zich mee brengt en dat Oekraïne wellicht al snel deel gaat uitmaken van de EU, terwijl de oorlog nog voortduurt. De waarheid is uiteraard dat het EU-lidmaatschap geen militaire verplichtingen heeft tegenover andere EU-landen. Bovendien moeten alle 27 lidstaten instemmen met toetreding van Oekraïne, wat inhoudt dat Hongarije gebruik kan maken van het vetorecht. 

Menzer stipt in de video ook nog maar weer eens aan dat Oekraïne de etnische Hongaren onderdrukt. 'Etnische groeperingen in Oekraïne, ook de etnische Hongaren, zijn hun burgerrechten afgenomen. Die rechten moeten eerst worden teruggegeven.' 

De volksraadpleging door de Hongaarse regering heeft geen wettelijke status, anders dan een referendum. Er worden stembiljetten gemaild naar de inwoners en die krijgen ruim de tijd, soms maanden, om hun mening kenbaar te maken. Algemeen wordt aangenomen dat de meeste Hongaren die meedoen aan de volksraadpleging het kabinet van de pro-Russische premier Viktor Orban steunen. 

In januari was er ook al een volksraadpleging, waar volgens het kabinet bijna 1,4 miljoen Hongaren aan meededen. Hongarije telt 8,2 miljoen geregistreerde kiezers. De uitslag was dat 97 procent van de deelnemers zich uitspraken tegen de economische sancties die aan Rusland zijn opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. 

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Alfahir

    Geen opmerkingen: