maandag 20 november 2023

Oekraïne krijgt extra HIMARS van Verenigde Staten

De Verenigde Staten sturen voor 100 miljoen dollar aan militaire hulp naar Oekraïne. Het gaat dan om een extra HIMARS raketlanceersysteem, raketten voor de Stingers, 155 en en 105 millimeter artilleriegranaten, TOW antitankraketten en Javelin en AT-4 antitanksystemen. 

Verder krijgt Oekraïne ruim 3 miljoen cartridges voor kleine wapens, munitie om obstakels uit de weg te ruimen, wintermaterieel en reserveonderdelen. Begin deze maand voorzagen de Verenigde Staten Oekraïne ook al van een steunpakket met voor 125 miljoen dollar aan wapens. 

Er is de laatste tijd veel te doen over militaire steun, niet alleen voor Oekraïne maar ook voor Israel. De Amerikaanse president Joe Biden is druk bezig om het Congres ervan te overtuigen dat beide landen verdere steun verdienen. Hij wil voor 61 miljard dollar aan wapens en munitie aan Oekraïne geven en voor 45 miljard dollar aan Israel. Biden wil dit voor Kerstmis rond hebben.

Minister van Defensie Lloyd Austin was vandaag in Kyiv voor een ontmoeting met president Volodimir Zelenski die hij verzekerde dat de Amerikaanse regering Oekraïne niet in de steek zal laten. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: