dinsdag 28 november 2023

Russen naderen Avdiivka van zes kanten

Russische troepen proberen in zes gebieden op te rukken naar Avdiivka, en bij de cokesfabriek aan de rand van het stadje wordt nog altijd hevig gevochten. Toch is van echte terreinwinst geen sprake, voor zover het Institute for the Study of War (ISW) dat kan beoordelen op basis van rapportages uit het gebied.

De Oekraïense legerleiding zegt dat gisteren zeker dertig Russische aanvallen zijn afgeslagen tbij Novobachmoetivka, Berditsjiv, Novokalinove, Tonenke, Stepove, Pivnitsjne, Pervomajske en bij Avdiivka. De Russen vallen steeds aan in groepjes van tien tot twintig soldaten. Een legerwoordvoerder bevestigt dat Avdiivka van zes kanten wordt aangevallen en dat er bij de cokesfabriek en in het industriegebied bij Avdiivka hevig wordt gevochten.

Russische bronnen zeggen opnieuw dat het gehele industriegebied in het zuidoosten van Avdiivka in handen van de Russen is en dat ze ook vanuit het zuidoosten aan de rand staan van het stadje in de provincie Donetsk. Volgens een Russische nieuwssite zouden het vooral ervaren soldaten zijn geweest van de voormalige Wagner Groep die het industriegebied hebben veroverd.

Russische militaire bloggers zeggen bovendien dat Russische troepen dichtbij Kroeta Balka zijn aanbeland, een dorp op vijf kilometer ten oosten van Avdiivka. Ook zouden de Russen vlakbij de cokesfabriek zijn. De analisten van het ISW constateren evenwel dat daarvan geen bewijzen zijn. 

Ondanks de zware winterse omstandigheden blijven zowel de Russen als het Oekraïense leger aanvallen uitvoeren op diverse plaatsen aan de lange frontlijn, al gaat het wel in een langzamer tempo door sneeuw en slecht zicht. Een Oekraïense legerwoordvoerder zegt dat de Russen in het zuidoosten (van Avdiivka tot het westelijke deel van de provincie Zaporizja) minder artillerie en drones inzetten vanwege het slechte weer, maar dat er wel veel Russische luchtsteun is bij Avdiivka.

Russische militaire bloggers bevestigen dat drones en artillerie ook minder actief zijn op de zuidoever van de Dnipro in de provincie Cherson. De Oekraïense troepen daar profiteerden evenwel van het slechte zicht door hun posities te verstevigen.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: