dinsdag 21 november 2023

Majdan: 21 november 2013 - 21 november 2023

Het is vandaag precies tien jaar geleden dat het maandenlange protest tegen het bewind van president Viktor Janoekovitsj begon op Majdan, het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Kyiv. Dat protest duurde drie maanden en resulteerde in het vertrek van Janoekovitsj op 22 februari 2014. Omdat Janoekovitsj zich afkeerde van de Europese koers wordt het protest ook wel EuroMajdan genoemd. OekraineNiews bestond destijds ook al (sinds november 2010) en besteedde er van dag tot dag aandacht aan. Lees hier alles over het wat in die drie maanden gebeurde. 

Na de machtswisseling is 21 november uitgeroepen tot de Dag van Waardigheid en Vrijheid. President Volodimir Zelenski hield vanmorgen een toespraak waarin hij opmerkte dat zijn land er alles aan doet om 'de ster van Oekraïne te zien schijnen in de cirkel van sterren in de EU-vlag'. Hij voegde er aan toe dat het 'aan onze generatie is om de richting aan te geven, wat in de geschiedenisboeken over ons wordt geschreven, wat onze nakomelingen over ons zullen zeggen'.

De president waarschuwde ook voor politiek opportunisme. 'Als je vecht voor eigenbelang en niet voor het volk, als je ego belangrijker wordt dan je land, als je niet tot het einde toe wil vechten.' 

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Euromaidan Press

Geen opmerkingen: