dinsdag 28 november 2023

Oekraïne boycot OVSE om aanwezigheid Russen

Oekraïne en de Baltische landen zijn donderdag niet aanwezig bij de bijeenkomst van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE, internationaal: OSCE), melden de ministeries van die landen tegen persbureau AFP. Ze noemen als reden de mogelijke aanwezigheid van de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov.

Litouwen, Estland en Letland zeggen in een gezamenlijke verklaring dat met Lavrovs geplande aanwezigheid 'het risico bestaat dat agressor Rusland wordt gelegitimeerd als een rechtmatig lid van onze gemeenschap van vrije naties'.

Lavrov was vorig jaar niet aanwezig bij de top, omdat voorzitter Polen dat niet wilde vanwege de oorlog in Oekraïne. Dit jaar is Noord-Macedonië de voorzitter. Het is nog niet zeker of Lavrov ook echt bij het OVSE-overleg aanwezig is. Gisteren zei hij alleen te komen als de EU-landen voor zijn bezoek luchtruimen heropenen voor Russische vliegtuigen.

De OVSE roept bij Oekraïne al sinds het voorjaar van 2014 gemengde gevoelens op. Waarnemers van deze internationale organisatie waren sinds het begin van de oorlog in de oostelijke provincies Donetsk en Loehansk aanwezig. Er waren ook Russische OVSE-waarnemers die door Oekraïne als spionnen werden gezien. 

Bron: NOS e.a.

Geen opmerkingen: