vrijdag 17 november 2023

Zelenski: Kremlin heeft plan voor een Majdan-3

De Oekraïense president Volodimir Zelenski beschuldigt Rusland ervan dat het onrust wil zaaien met als doel dat hem aan de kant te zetten. Zelenski zegt zijn uitspraak te baseren op informatie van zowel de Oekraïense inlichtingendiensten als die van westerse landen. De campagne zou 'Majdan 3' gaan heten, naar de opstand die op 21 november 2013 begon op het Onafhankelijkheidsplein, Majdan Nezalezhnosti, in de hoofdstad Kyiv. 

'Majdan was in hun ogen een coup, zodat het logisch dat ze een volgende coup Majdan-3 noemen', aldus de president die aan journalisten geen documenten kon tonen die zijn beschuldiging aan het adres van het Kremlin onderbouwen. Het is wel een bekende handelwijze van Rusland om onrust te zaaien met als opzet een regimewisseling tot stand te brengen. 

De eerste 'Majdan' was de Oranjerevolutie die plaats had van eind november 2004 tot 23 januari 2005. Presidentskandidaat Viktor Janoekovitsj had op grote schaal verkiezingsfraude gepleegd. Na weken van demonstraties werden de verkiezingen ongeldig verklaard en werd Viktor Joestsjenko vervolgens tot president gekozen. Komende dinsdag is het precies tien jaar geleden dat de protesten tegen de in 2010 wel legitiem gekozen Janoekovitsj begonnen - de tweede Majdan, ook wel Euromajdan genoemd omdat de betogers een Europese koers eisten.

Bron: The Kyiv Independent, foto: website president

Geen opmerkingen: