donderdag 30 november 2023

Lavrov: 'OVSE staat op het randje van afgrond'

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov staat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) op het randje van de afgrond, en zijn Westerse landen verantwoordelijk voor de uiteindelijke ondergang van de organisatie. Dat zegt hij bij de opening van de top van de OVSE in Noord-Macedonië.

Meerdere aanwezigen liepen de zaal uit toen Lavrov aan het woord was. Zo ook de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Jan Lipavsky, die op schrijft dat zijn collega die desinformatie in diens portefeuille heeft meer aan de toespraak heeft dan hijzelf. Zijn Deense ambtgenoot Lars Løkke Rasmussen noemt de opmerkingen van Lavrov 'heel erg misleidend'. 'We gaan de poging van Rusland om Europa te verdelen niet accepteren.'

De komst van Lavrov is controversieel. Oekraïne en de Baltische Staten zijn uit protest niet bij de top aanwezig.

Bij de opening van de conferentie in Noord-Macedonië heeft de minister van Buitenlandse Zaken van dat land, Bujar Osmani, de Russische inval in Oekraïne veroordeeld. 'De Russische agressie-oorlog tegen Oekraïne gaat in tegen alles wat deze organisatie dierbaar is', zei Osmani. 'De oorlog ondermijnt vertrouwen, dialoog en ons vermogen om resultaten te boeken.' De OVSE werd in 1975 opgericht om dialoog mogelijk te maken tussen het democratische en kapitalistische West-Europa en het communistische Oost-Europa.

Bron: NOS

1 opmerking:

geert457 zei

Als ik hier zo beetje volg , al geruime tijd , denk ik dat Rusland ook de afgrond ziet naderen .