woensdag 22 november 2023

'Oekraïne in EU is uitdaging voor landbouwsector'

Als Oekraïne bij de Europese Unie komt, dan betekent dat een uitdaging voor de boeren in de EU, vooral voor die in de vijf buurlanden. Volgens de Poolse minister Robert Telus van Landbouw is het noodzakelijk om naar oplossingen te zoeken zodat de boeren in deze landen er niet al te veel onder gaan lijden. Telus zei dit op een bijeenkomst van de landbouwministers van de Visegrad Groep en de coalitie van de vijf 'frontlijnstaten' die samen de gevolgen bespraken die toetreding van Oekraïne tot de EU gaat hebben voor hun boeren.

'Dit betekent een uitdaging voor de hele agrarische sector in de Europese Unie. Maar in het bijzonder voor Polen en de andere landen die direct aan Oekraïne grenzen. We moeten dat onder ogen zien', aldus Telus. Er was de afgelopen maanden al het nodige te doen over het Oekraïense graan. 

Met name Polen had er moeite mee dat de eigen boeren niet konden concurreren met het veel goedkopere graan uit Oekraïne. Er werd een compromis gevonden: Polen staat de transporten toe, zo lang het graan maar niet op de Poolse markt komt. Landbouwminister Telus vindt dat dit met meer Oekraïense producten het geval moet zijn om de markt in de aangrenzende landen niet te verstoren.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: