vrijdag 24 november 2023

Bijna alle Oekraïners vinden Holodomor genocide

Steeds meer Oekraïners beschouwen de hongersnood in de winter van 1932-'33 als genocide, volkerenmoord. Uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau Rating blijkt dat 92 procent van de Oekraïners de Holodomor genocide vindt. In 2010 was dat nog maar 60 procent. Vooral in het westen en midden van het land werd dat zo gezien. 

Na een tegenvallende oogst, volgens Sovjetleider Jozef Stalin het werk van boeren die zich verzetten tegen het collectieve landbouwsysteem, werd al het voedsel uit Oekraïne weggehaald en naar Rusland gebracht. De bevolking verhongerde en dat leidde tot de dood van 7 miljoen Oekraïners. Dat is een schatting, want officiële cijfers zijn er niet. Meer over de Holodomor valt hier te lezen.

Onder president Viktor Joestsjenko werd de Holodomor als genocide aangemerkt, maar zijn opvolger Viktor Janoekovitsj draaide dat terug. Na de aftocht van de pro-Russische Janoekovitsj werd een jaarlijkse herdenking op de laatste zaterdag van november in ere hersteld. Oekraïners zetten dan vanaf vier uur 's middags een kaars voor hun raam. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: