zaterdag 11 november 2023

IMF stelt economische groei bij naar 4,5 procent

Het gaat beter dan verwacht met de Oekraïense economie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de verwachting voor volgend jaar bijgesteld van 3,2 procent naar 4,5 procent. 'De oorlog blijft een verwoestende impact hebben op de bevolking en de economie omdat de aanvallen op de kritische infrastructuur in het hele land voortduren. Ook het beëindigen van het graanakkoord door Rusland en de verwoestingen die door dit land zijn aangericht in de Oekraïense havens hebben de export bemoeilijkt. Desondanks is de financiële stabiliteit overeind gebleven, dankzij behoedzaam bestuur en de voortdurende buitenlandse steun', aldus Gavin Gray, hoofd van de IMF-delegatie in Oekraïne.

'De Oekraïense economie blijkt opvallend veerkrachtig en recente economische ontwikkelingen wijzen op een sterker herstel en een lager inflatie dan verwacht, met sterke reserves en een stabiele koers van de hrivna.'

Eind vorige maand stelde het IMF de economische verwachting voor dit jaar al bij van 2,9 naar 4,9 procent en ging de verwachting voor 2024 van 3,5 naar 3,6 procent. Inmiddels is die verwachting dus opnieuw naar boven bijstelt naar 4,5 procent. Voor 2025 verwacht het IMF een groei van 6,5 procent. Eerder was dat nog 6 procent.  Het IMF waarschuwt echter wel dat het voortduren van de oorlog ook risico's met zich mee brengt waardoor de groei alsnog lager kan uitvallen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: