zondag 5 november 2023

Raketaanval op verzamelde soldaten: 20 doden

Zeker twintig soldaten van de 128e Separate Berg Aanvalsbrigade uit Transkarpatië zijn vrijdag gedood bij een Russische aanval met een Iskander-M ballistische raket op een dorp dichtbij de frontlijn in de provincie Zaporizja. Dat er zoveel slachtoffers ineens vielen, komt omdat de militairen verzameld waren voor een plechtigheid waarbij onderscheidingen werden uitgedeeld ter gelegenheid van de Dag van de Artillerie. 

In de westelijke provincie Transkarpatië is vanaf morgen drie dagen van rouw afgekondigd door gouverneur Viktor Mikita. Op sociale media wordt stevige kritiek geuit op het houden van dergelijke ceremonies in een dorp vlakbij de frontlijn. Vrijdag werden door de Russen in de provincie Zaporizja 26 aanvallen gedaan op dorpen, zodat het onverantwoord is om veel mensen daar bijeen te laten komen. 

Het Oekraïense ministerie van Defensie is spaarzaam met informatie over de aanval. Zo wordt officieel niet bevestigd dat de soldaten zijn gedood tijdens een ceremonie waarbij medailles werden uitgereikt. Een anonieme bron binnen het ministerie was tegenover het persagentschap Oekrajinska Pravda iets spraakzamer. Hij had het over 'meer dan twintig doden'.

De pas aangetreden minister van Defensie Roestem Oemarov heeft zijn medeleven betoond aan de nabestaanden. Ook belooft hij een onderzoek naar de toedracht 'om eerlijke antwoorden te geven aan familie en vrienden van de slachtoffers'. 

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: