maandag 13 november 2023

Economist: 70.000 Oekraïense soldaten gedood

Het Britse opinieweekblad The Economist schrijft dat er al minstens 70.000 Oekraïense soldaten zijn gesneuveld sinds het begin van de Russische invasie. Het weekblad baseert zich daarbij op informatie van Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Het betreffende artikel gaat vooral over de veranderde arbeidsmarkt in Oekraïne, waar vrouwen de plaats hebben ingenomen van de mannen die het leger in zijn gegaan.

'Amerikaanse regeringsfunctionarissen schatten in dat tenminste 70.000 Oekraïense soldaten zijn gedood in de oorlog, en dat er ook 120.000 gewond zijn geraakt', staat er in het artikel dat constateert dat de levens van talloze Oekraïners op z'n kop heeft gezet. Zo'n 4,8 miljoen Oekraïners raakten van het ene op het andere moment hun baan kwijt toen Rusland de aanval inzette. 

Het werkloosheidspercentage ging van ruim 30 procent in het voorjaar van 2022 naar 18,4 procent afgelopen oktober. Sinds vorig jaar februari veranderde een op de zes Oekraïense werknemers van baan, terwijl honderdduizenden zijn opgeroepen voor het leger. 

Over de aantallen gesneuvelde en gewond geraakte Oekraïners kan alleen maar gespeculeerd worden, aangezien de legerleiding en de regering hierover geen informatie geven. In augustus schreef de New York Times, ook op basis van informatie vanuit Amerikaanse regeringskringen, dat bijna een half miljoen Oekraïense en Russische soldaten was gedood of gewond geraakt.

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: