dinsdag 14 november 2023

EU kan beloofde 1 miljoen granaten niet leveren

De Europese Unie zal er niet in slagen om uiterlijk in maart volgend jaar een miljoen artilleriegranaten aan Oekraïne te leveren. De defensie-industrie en bureaucratische obstakels staan dat volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba in de weg. Hij reageert op een bericht van de Amerikaanse nieuwssite Bloomberg dat het 'hoogstwaarschijnlijk' niet gaat lukken.d

'Helaas heeft Bloomberg het bij het rechte eind', aldus Koeleba die constateert dat het bij de lidstaten van de EU niet aan de politieke wil ontbreekt, maar aan de 'betreurenswaardige staat van de defensie-industrie' en 'een hoop zaken die niet op elkaar zijn afgestemd, een hoop bureaucratie'. 

Er wordt al aan verbetering gewerkt. 'Maar het moet sneller, en meer. En we waarderen de steun van de Europese Unie echt wel, maar we blijven ze aansporen om meer te doen. Want we kijken recht in de ogen van een Oekraïense infanterist die dringend verlegen zit om munitie.' Het verkrijgen van meer munitie is steeds dringender geworden, aangezien Rusland kans heeft gezien om niet alleen de eigen productie op te voeren maar ook door de import van munitie uit Noord-Korea.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: