donderdag 30 november 2023

Oekraïne houdt stand op zuidoever van Dnipro

De Oekraïense troepen op de zuidoever van de rivier Dnipro blijven aanvallen en boekten daarbij gisteren ook enige terreinwinst ten zuidwesten van het dorp Krinki en het nabijgelegen bosgebied. Dat stelt het Institute for the Study of War (ISW) die daarbij Russische bronnen aanhaalt. Russische militaire bloggers zeggen dat met luchtaanvallen en artillerie geprobeerd wordt de Oekraïense opmars te stuiten in het zuidelijke deel van de provincie Cherson. De Oekraïense legerleiding is voorzichtiger en houdt het er op dat de eigen troepen stand houden.

De Russische blogger zeggen dat Oekraïne nieuwe aanvalsgroepen naar de overkant van de Dnipro hebben gebracht en dat tussen de 300 en 400 Oekraïense soldaten nu opereren in de nabijheid van Krinki. Volgens het ISW geven de voortdurende meldingen van de Russen over Oekraïense versterkingen aan dat ze zich daar zorgen over maken.

Ook lukt het de Russen maar niet om een goede communicatie tot stand te brengen. De gevechtskracht lijdt er onder, evenals het moreel van de Russische soldaten. De Oekraïense legerleiding maakte er gisteren melding van dat eenheden van de 810e infanteriebrigade van de Zwarte Zeevloot weigerden om de Oekraïense troepen bij Krinkio aan te vallen. Dit vanwege een tekort aan wapens, coördinatie van de artillerie en onvoldoende zicht op wat zich afspeelt op de frontlijn. 

Ook zouden de soldaten niet weten waar hun eigen wijnvelden liggen. Die informatie wordt volgens de Oekraïense legerleiding geheim gehouden. Dat leidde vorige maand tot een vijftigtal slachtoffers bij de 810e infanteriebrigade. Deze brigade nam halverwege oktober de posities over van het 18e gecombineerde leger. Het ISW veronderstelt dat de leiding van het 18e gecombineerde leiding die van de 810e infanteriebrigade niet heeft ingelicht over het mijnenveld. 

Bron: ISW

Geen opmerkingen: