zaterdag 11 november 2023

Helft van de kinderen is bang voor harde geluiden

De helft van alle Oekraïense kinderen is bang voor harde geluiden, terwijl een op de drie prikkelbaar gedrag vertoont. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau Rating naar de leefsituatie van kinderen in oorlogstijd. Het gaat volgens Rating te ver om te zeggen dat veel kinderen een post-traumatische stress-stoornis (PSS) hebben, maar ze hebben het wel moeilijk omdat er thuis geldproblemen zijn, dat er thuis niet genoeg te eten is en dat het ze ontbreekt aan bijvoorbeeld kleding.

De peiling werd gehouden onder moeders. Van hen gaf 38 procent te kennen dat ze in geldnood zitten, terwijl 14 procent is aangewezen op voedselhulp. Bij 13 procent is sprake van tekorten aan kleding, dekens en hygiëneproducten. 

Iets meer dan de helft van de moeders (54 procent) vindt dat het lastiger is geworden om kinderen op te voeden sinds het uitbreken van de oorlog. Het zijn vooral kinderen in de huishoudens die moeite hebben om rond te komen. 

Er is ook gevraagd naar het onderwijs. Verreweg de meeste moeders (94 procent) zeggen dat hun kinderen zowel naar school gaan als op afstand onderwijs volgen. In februari was dat nog 92 procent. De overige kinderen gaan niet naar school omdat het gebouw gesloten of omdat hun moeder het te gevaarlijk vindt om ze er naartoe te sturen. Iets meer dan de helft van de kindereen (55 procent) maakt gebruik van een computer of laptop voor het onderwijs. 

Driekwart van de moeders vindt de mentale gezondheid van hun kind of kinderen goed tot zeer goed, ondanks de druk die ze ondervinden dat hun land in oorlog is. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: