zondag 5 november 2023

Von der Leyen: 'Oekraïne op goede weg naar EU'

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zegt dat Oekraïne op de goede weg is om te kunnen beginnen met de toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie. Bij een bezoek aan Oekraïne zei ze gisteren op een persconferentie: 'Jullie hebben uitstekende vooruitgang geboekt'.

Volgens Von der Leyen zijn de Oekraïners druk bezig met het doorvoeren van 'ongelofelijke hervormingen'. 'Als het lukt, en ik ben daar zeker van, dan kan Oekraïne zijn ambitieuze doel bereiken om de volgende stap van het toetredingsproces te bereiken.'

Komende woensdag komt er een EU-verslag uit over hoe het in Oekraïne gaat met verschillende hervormingen, zoals de economie en de rechtspraak. Op basis van dat rapport besluiten de Europese landen volgende maand of de toetredingsonderhandelingen met Oekraïne kunnen beginnen.

De Oekraïense regering ziet het lidmaatschap van de Europese Unie als topprioriteit. President Volodimir Zelenski zei op de persconferentie dat Kyiv druk bezig is met de strijd tegen corruptie, het verbeteren van de transparantie en het verminderen van de invloed van rijke oligarchen.

Overigens verwacht Von der Leyen dat er volgende week een nieuw Europees sanctiepakket tegen Rusland komt. Het gaat onder meer om nieuwe import- en exportverboden en maatregelen tegen bedrijven uit niet-EU-landen die de sancties omzeilen. Het zou gaan om maatregelen gericht tegen de import van aluminium en op de handel in diamanten.

Bron: NOS, foto: website president

Geen opmerkingen: