dinsdag 28 november 2023

Verzet tegen verbieden Moskouse patriarchaat

Vijftig parlementsleden willen dat het verbod op de Oekraïense orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat (UOC-MP) wordt ingetrokken. Zij hebben parlementsvoorzitter Roeslan Stefantsjoek een brief gestuurd waarin ze hem vragen om de Europese Commissie voor Democratie door Recht (ook wel: Commissie van Venetië) de rechtmatigheid van het verbod te laten onderzoeken. 

Het parlement nam vorige maand met een ruime meerderheid het wetsvoorstel aan om het vanuit Moskou aangestuurde kerkgenootschap te verbieden. De priesters en veel aanhangers van de UOC-MP worden gezien als de 'vijfde kolonne' van de Russen. Er zijn in de afgelopen maanden al 42 priesters opgepakt wegens opruiing en zelfs spionage. 

Toch zijn vijftig parlementariërs het niet eens met het kerkverbod. Zij vinden dat de overheid niet het recht heeft om gelovigen voor te schrijven tot welke kerk zij willen behoren. Tot de tegenstanders behoren twintig parlementsleden van president Zelenski's partij Dienaar van het Volk, vijftien van het Platform voor Leven en Vrede (voortgekomen uit het pro-Russische Oppositie Platform-Voor het Leven), tien van de partij Herstel van Oekraïne, een van Voor de Toekomst en ook een van de Moederlandpartij. De overige parlementsleden zijn partijloos.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: