woensdag 22 november 2023

Sjoigoe tracht paniek bij bloggers te bezweren

Het Russische ministerie van Defensie probeert paniekgevoelens in eigen land over het Oekraïense offensief op de zuidoever van de Dnipro de kop in te drukken. Minister Sergej Sjoigoe verklaarde gisteren tegenover zijn topmedewerkers dat de Russische troepen alle pogingen om de Dnipro over te steken heeft weten te verijdelen en dat daarbij 'enorme' verliezen zijn geleden aan Oekraïense kant.

Het Institute for the Study of War (ISW) ziet in Sjoigoe's verklaring een poging om vooral de ongerustheid weg te nemen bij een aantal Russische militaire bloggers die betwijfelen of de Russische troepen in het zuiden van de provincie Cherson wel in staat zijn om de Oekraïense troepen tegen te houden. De analisten van het ISW verwachten evenwel niet dat de bloggers zo eenvoudig te overtuigen zijn dat het allemaal wel meevalt voor de Russen. 

Een van de militaire bloggers beweerde gisteren dat de Oekraïense troepen een volledige Russische aanvalsgroep hebben uitgeschakeld bij het dorp Krinki, op twee kilometer van de rivier Dnipro. Een welingelichte Russische bron verklaarde afgelopen vrijdag al dat 76 Russische soldaten van het eerste bataljon van de 35e Separate Motorgeweerbrigade gedood waren toen ze een afleidingsmanoeuvre uitvoerden in de omgeving van de havenstad Skadovsk.

Een soldaat van de Russische 810e Separate Marinebrigade van de Zwarte Zeevloot die actief is bij Krinki postte gisteren een video waarop hij zegt dat gewonde en nog niet geheel herstelde soldaten gedwongen worden om aanvalsoperaties uit te voeren. 

Ook gisteren publiceerde een Russische militaire blogger een brief die afkomstig zou zijn van een soldaat die zich nabij Krinki bevindt. De Russen daar zouden niet beschikken over verkenningsdroes waardoor ze extra veel risico lopen. Er zou ook weinig contact zijn met andere eenheden in de omgeving, terwijl het Russische hoofdkwartier in Cherson slecht op de hoogte is van de werkelijke situatie waardoor verkeerde besluiten worden genomen. 

Russische bronnen melden dat de Oekraïners hun posities in Krinki en bij de Antonivkabrug en de spoorwegbrug over de Dnipro hebben behouden. Het ISW constateert op basis van geolocatie dat de Russische troepen wel terreinwinst hebben geboekt ten noordoosten van Krinki. 

Bron: ISW

Geen opmerkingen: