donderdag 23 november 2023

Twee Oekraïense chauffeurs sterven bij blokkade

Een 56-jarige Oekraïense 
vrachtwagenchauffeur is overleden terwijl hij al drie dagen vaststond aan Poolse grens. Het is al het tweede sterfgeval, want meteen aan het begin van de blokkade van grensposten met vrachtwagens door Poolse transportbedrijven stierf een 54-jarige Oekraïense chauffeur. In beide gevallen gaat het om een natuurlijke dood, al wordt nog wel onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van beide mannen.

De Poolse transporteurs hebben hun blokkade van de grensposten met Oekraïne uitgebreid van drie naar vier. Ook de grenspost Medika-Sjeheni is nu geblokkeerd met vrachtwagens. Er stonden vanmorgen in totaal zo'n 2.600 vrachtwagens aan de Poolse kant te wachten om Oekraïne binnen te mogen rijden. 

Omdat veel vrachtwagenchauffeurs via Slowakije de geblokkeerde grensovergangen in Polen willen vermijden, besloten Slowaakse transporteurs uit solidariteit met hun Poolse collega's de grensovergang Visne Nemecke-Oezjhorod te blokkeren. De Slowaakse politie heeft die blokkade inmiddels weten te beëindigen. 

De Poolse transportbedrijven zijn het niet eens met de voorkeursbehandeling die de Oekraïense transportbedrijven krijgen van de Europese Unie. Na de Russische invasie besloot de EU dat Oekraïense vrachtwagenchauffeurs tijdelijk geen visum nodig hebben en ook mogen ze gebruik maken van de rijstrook voor EU-vrachtwagens. De Oekraïense transporteurs betalen hun chauffeurs lagere lonen en vormen zo een geduchte concurrentie voor hun Poolse collega's.

Bronnen: The Kyiv Independent, Oekrajinska Pravda, foto: The Kyiv Independent

1 opmerking:

geert457 zei

De corruptie zit namelijk ook in de eu