vrijdag 24 november 2023

Oekraïne wil truckchauffeurs gaan evacueren

Het Oekraïense ministerie van Reconstructie wil de vrachtwagenchauffeurs evacueren die al dagenlang vastzitten aan de Poolse grens vanwege de blokkade door Poolse transporteurs en inmiddels ook boze boeren. 'Het schiet niet op met de onderhandelingen over een oplossing. We blijven ook steunbetuigingen zien van de lokale autoriteiten bij de geblokkeerde grensposten. Intussen hebben onze chauffeurs te maken met temperaturen onder nul', meldt onderminister Serhi Derkatsj. 

Er zijn inmiddels al twee doden te betreuren onder de Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. Beiden zijn overleden door een natuurlijke oorzaak. Derkatsj zegt dat de chauffeurs aan de Poolse kant van de grens het moeten stellen zonder voedsel en medische zorg. 'We hebben de nodige compromissen voorgesteld, de Poolse regering en de Europese Commissie weten dat. Maar we komen alleen tot een oplossing als er een wens is om te onderhandelen en die is er momenteel niet.'

De Europese Unie is door Oekraïne gevraagd om toe te zien op een goede behandeling van de wachtende vrachtwagenchauffeurs bij de Poolse grensovergangen. Op dit verzoek is nog geen reactie.

Inmiddels is er ook een blokkade bij de grensovergang Medika-Sjeheni, zij het tot en met zondag alleen tussen 10.00 en 21.00 uur. Vanmorgen stonden er nog altijd 1.400 vrachtwagens bij deze grenspost. Bij de vier grensovergangen samen zou het om 3.700 vrachtwagens gaan.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: