donderdag 5 juli 2018

Slechts 2 procent is bezorgd om Russische taal

Er is nauwelijks sprake van bezorgdheid bij de Oekraïners over de toekomst van de Russische taal in hun land. Slechts 2 procent maakt zich er zorgen over, meldt het onderzoeksbureau KIIS naar aanleiding van een recente opiniepeiling. Overigens bleek uit een eerder onderzoek dat die bezorgdheid leefde bij 1 procent.

Wellicht wordt de toename veroorzaakt door de nieuwe Onderwijswet waarin is bepaald dat het Oekraïens de leidende taal op de scholen dient te zijn vanaf de vijfde klas. Veel Oekraïners zijn van huis uit Russischtalig, al wordt er steeds vaker Oekraïens gesproken.

De Oekraïners maken zich vooral zorgen om de oorlog in het oosten van hun land, om de alsmaar stijgende prijzen, de economie in het algemeen en om hun veiligheid. De relatie van hun land met de Europese Unie kan met 4 procent tot de 'kleine' zorgen worden gerekend, evenals de omgang met etnische minderheden.

Verrassend genoeg geldt dat ook voor de toekomst van Oekraïne als onafhankelijk land en de Russische annexatie van de Krim waarover 5 tot 6 procent van de bevolking zich zorgen maakt.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: