vrijdag 6 juli 2018

Oekraïne verhoogt inzet bij gevangenenruil

Oleh Sentsov.
Oekraïne is bereid om nog eens veertien Russische gevangenen te ruilen tegen de Oekraïners die in Rusland gevangen zitten. Eerder werd al het aanbod gedaan om 23 gevangenen over te dragen. Onder de 'nieuwe' gevangenen bevindt zich Kirill Visjinski, de redactiechef in Kyiv van het Russische persagentschap RIA Novosti.

De Russische nationale ombudsvrouw Tatjana Moskalkova kwam onlangs met een lijst met daarop vijftig landgenoten die in Oekraïne gevangen zitten en die ze graag wil zien om te weten te komen of het goed met ze gaat. Het gaat om Russen die opgepakt zijn voor spionage, het beramen van een aanslag of die de separatisten in de Donbas helpen bij hun strijd tegen het Oekraïense leger.

Oekraïne probeert met deze ruil onder meer filmregisseur Oleh Sentsov vrij te krijgen die in een strafkamp in Siberië zit omdat hij een aanslag aan het voorbereiden was. Sentsov ontkent. Hij zit een straf uit van twintig jaar. De filmregisseur is inmiddels op de 53e dag van zijn hongerstaking. Hij kreeg gisteren bezoek van zijn nicht Natalja Kaplan die nadien zei dat de 41-jarige Sentsov sterk vermagerd is - hij is al 15 kilogram aan gewicht verloren - en dat hij er een stuk ouder uitziet dan hij is.

Bronnen: Interfax, 112.ua

Geen opmerkingen: