dinsdag 3 juli 2018

Hongerstaker Baloegh krijgt er vier jaar straf bij

De Oekraïner Volodimir Baloegh heeft er van een Russische rechter op de Krim vier jaar gevangenisstraf bij gekregen ''vanwege het ontregelen van de gang van zaken in het detentiecentrum''. Het is mogelijk een straf die hem wordt opgelegd vanwege zijn hongerstaking die vandaag al op de 107e dag is aanbeland.

De rechter veroordeelde hem echter omdat Baloefh op 11 augustus vorig jaar de directeur van het detentiecentrum zou hebben aangevallen en een schoonmaakmiddel naar hem gegooid. Baloegh had er al meerdere keren over geklaagd dat de directeur geen middel onbenut liet om hem te pesten. Volgens zijn advocaat zijn er beelden van een bewakingscamera waarop te zien is dat Baloegh met zijn gezicht naar de muur stond en was omringd door agenten. Toen directeur Valeri Tkatsjenko langs Baloegh liep, deelde hij een elleboogstoot uit. Baloegh reageerde instinctief en stompte Tkatsjenko in zijn maag. De directeur haalde vervolgens nog eens flink uit naar de gevangenen.

Op andere beelden is te zien dat Baloegh in zijn cel bezoek krijgt van de directeur die zijn moeder en andere familieleden beledigt. Een boze Baloegh gooit vervolgens een blik met schoonmaakvloeistof naar Tkatsjenko. Volgens Baloeghs advocaat is in beide gevallen sprake van uitlokking.

Baloegh moet ook nog twee jaar uitzitten van de straf die hem eerder was opgelegd omdat hij illegaal munitie in huis zou hebben. Volgens Baloegh zelf is dat een verzonnen aanklacht en wordt hij gestraft omdat hij bij zijn woning op de door Rusland geannexeerde Krim een Oekraïense vlag heeft opgehangen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: