zondag 1 juli 2018

Saakasjvili richt zijn pijlen nu weer op Georgië

Saakasjvili in februari in Amsterdam.
De voormalige Georgische president Micheil Saakasjvili is van plan om op korte termijn terug te keren naar zijn vaderland. Hij wil daar de presidentsverkiezingen komend najaar meemaken, maar is niet van plan zich kandidaat te stellen. Dat zal ook moeilijk gaan, want in mei 2015 kreeg Saakasjvili het Oekraïense staatsburgerschap en werd hem de Georgische nationaliteit ontnomen.

Saakasjvili wilde in Oekraïne een vooraanstaande politieke rol gaan spelen, maar werd in februari van dit jaar het land uitgezet. Sindsdien woont hij in Nederland, waar hij in het kader van gezinshereniging - hij heeft een Nederlandse vrouw, Sandra Roelofs - een verblijfsvergunning ontving.

Hij kan in Oekraïne geen president worden omdat hij daarvoor tien jaar in het land zou moeten wonen. De door hem opgezette Beweging van de Nieuwe Krachten speelt nauwelijks een rol van betekenis; in peilingen blijft deze politieke partij onder de 2 procent, terwijl de kiesdrempel 5 procent is.

Het lijkt er nu dus op dat Saakasjvili zijn aandacht weer verlegt naar Georgië.''Ik ben er van overtuigd dat de huidige president Ivanishvili bij de komende presidentsverkiezingen verliest. Hij zal proberen de uitslag te manipuleren, maar dat zal hem niet helpen'', heeft Saakasjvili gezegd in een interview met de Georgische zender RTVI.

Over de kans dat hij wordt opgepakt zodra hij Georgië in reist, merkte Saakasjvili op dat de Oekraïense president Petro Porosjenko de Georgische regering zou hebben gevraagd om hem te arresteren.

Er wacht hem bij terugkeer gevangenisstraffen van zes en drie jaar wegens machtsmisbruik, de langste straf is voor de opdracht die hij gaf om een parlementslid te mishandelen. Toch voorziet Saakasjvili geen problemen. ''Als ze hadden gewild, dan hadden ze me al veel eerder laten uitleveren door Oekraïne. Ze kunnen me niet oppakken, want ik heb nog altijd een grote aanhang in Georgië.''

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: