dinsdag 10 juli 2018

Kroatische bond ontslaat scout om 'Slava Ukraini'

De Kroatische bond HNS heeft scout Ognjen Vukojevic twee dagen voor de halve finale op het WK op staande voet ontslagen. Aanleiding is een omstreden video die zaterdag kort na de zege via strafschoppen in de kwartfinale tegen Rusland werd opgenomen. In die video riep Vukojevic: 'Glorie aan Oekraïne!' Vukojevic speelde lange tijd voor Dinamo Kyiv en is momenteel ook werkzaam als scout van de Oekraïense topclub.

De Kroatische verdediger Domagoj Vida, die een doelpunt voor zijn rekening nam in het 2-2 gelijkspel tegen Rusland, kreeg eerder al een officiële waarschuwing van de FIFA. De oud-speler van Dinamo Kiev had in de video ook pro-Oekraïense leuzen geroepen. De Kroatische bond kreeg van de FIFA een boete van 15.000 Zwitserse frank (13.000 euro).

"HNS biedt zijn excuses aan bij het Russische publiek voor de daden van een lid van de Kroatische staf", meldt de bond maandag in een verklaring, waarin het ontslag van Vukojevic bekend wordt gemaakt. Vida en Vukojevic hebben eveneens hun excuses aangeboden en melden dat hun uitspraken niet als politieke boodschap bedoeld waren. "We betreuren het dat het wel zo opgevat kan worden."

De Oekraïense ambassade in Londen legt in een verklaring uit dat ''Glorie aan Oekraïne!' niets te maken heeft met het nationalisme, zoals Rusland heeft aangevoerd bij de FIFA, en waar de FIFA in mee is gegaan. Ook de Britse kranten The Sun en Independent roeren dat aan, tot ontevredenheid van de ambassade. ''We willen ze er graag aan herinneren dat 'Slava Ukraini' een uitdrukking is zoals 'Vive la France', 'Long live the Queen' en 'Laat Polen Pools blijven'. Zijn dat ook nationalistische uitdrukkingen?''

Duizenden Oekraïners hebben gisteren uit protest 'Slava Ukraini' geschreven op de Facebookpagina van de FIFA. Ook waardeerden ze de internationale voetbalbond massaal met één ster, een magere beoordeling.

Bronnen: NU.nl, 112.ua

Geen opmerkingen: