maandag 2 juli 2018

Geen Oogstbestand: beschuldiigingen over en weer

Ook van het Oogstbestand is gisteren niets terecht gekomen, zoals ook het geval was bij eerdere afspraken over een staakt-het-vuren. Het bestand had in de nacht van zaterdag op zondag in moeten gaan. De pro-Russische rebellen hebben het Oekraïense leger 25 maal aangevallen, tweemaal zelfs met (verboden) zware wapens. Er raakte niemand gewond. Maar ook de separatisten maken melding van aanvallen.

Bij de plaats Signalnoje, vlakbij Donetsk, zou een vrachtwagenchauffeur zwaargewond zijn geraakt toen zijn truck door een antitankraket werd getroffen. Volgens het persagentschap DAN ging het om een aanval van het Oekraïense leger. De separatisten in Loehansk maken melding van vier aanvallen met onder meer mortieren, op de buurtschappen Slavjanoserbak en Kalinovo en de dorpen Lozovje en Kalinovka.

De aanvallen van de rebellen op het Oekraïense leger waren vooral in de provincie Loehansk. De situatie was gespannen nabij Sjastia, Novo-Oleksandrivka en Krimske. Hier werd met granaatwerpers, zware machinegeweren en geweervuur geschoten op de soldaten. De soldaten bij het dorp Trojtske kwamen onder vuur van 82 millimeter mortieren.

Ook bij de heuvelrug Svitlodarska Doeha werd weer geschoten. De soldaten bij het dorp Loehanske kregen te maken met granaatwerpers en zware machinegeweren. In de richting van het dorp Zajtseve werd met 120 millimeter mortieren geschoten, terwijl de legerposities bij het dorp Hladosove met pantserwagens werden aangevallen.

In de provincie Donetsk was het gisteren vrij rustig, met uitzondering van de omgeving van Marioepol waar de soldaten bij de dorpen Vodiane, Hnoetove en Sjirokine werden bestookt met granaatwerpers en zware machinegeweren. De legerleiding meldt nadrukkelijk dat niet is teruggeschoten, ondanks duidelijke provocaties.

Bronnen: Unian, DAN, Lugansk Media Centre

Geen opmerkingen: