zondag 9 december 2018

Eurocommissaris wil Oleh Sentsov naar Straatsburg

Oleh Sentsov in het Siberische strafkamp.
Eurocommissaris Johannes Hahn roept Rusland op om de Oekraïense filmregisseur Oleh Sentsov vrij te laten, zodat die woensdag persoonlijk de Sacharovprijs van het Europese Parlement in ontvangst kan nemen. Hahn doet zijn oproep via Twitter met de nieuwe hashtag LetSentsovGetSakharov. Als Sentsov niet vrij komt, en dat valt eigenlijk te verwachten, dan nemen zijn zus Natalja Kaplan en zijn advocaat Dmitri Dinze in Straatsburg de Sacharovprijs namens hem in ontvangst.

Oleh Sentsov werd in het voorjaar van 2014 opgepakt en naderhand tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij aanslagen op de door Rusland geannexeerde Krim zou hebben voorbereid. Deze veroordeling wordt algemeen gezien als politiek gemotiveerd. Hij zit nu zijn straf uit in het Siberische strafkamp IJsbeer.

Sentsov was maandenlang in hongerstaking om de vrijlating van 64 Oekraïense politieke gevangenen af te dwingen. Dat is hem niet gelukt, wel werd hem voor zijn inspanningen de Sacharovprijs toegekend door het Europese Parlement.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: