woensdag 19 december 2018

Flinke boetes voor uitdelen klappen op school

Een leraar of conciërge die klappen uitdeelt aan een leerling kan daarvoor flink worden beboet, zo blijkt uit het wetsvoorstel dat gisteren is aangenomen door het parlement. Afhankelijk van de ernst van de mishandeling kan een boete worden opgelegd van 50 tot zelfs 100 maal het op dat moment geldende minimumloon of tussen de 20 en 40 uur dienstverlening.

Als de mishandeling in groepsverband plaats heeft of als iemand binnen een jaar weer in de fout gaat, dan wordt de boete verdubbeld en kan tussen de 40 en 60 uur dienstverlening worden opgelegd. De schooldirectie is verplicht om mishandeling op school te melden bij de politie. Doet hij of zij dat niet, dan kan dat een boete opleveren van 50 tot 100 maal het minimumloon of een werkstraf met verlies van 20 procent van het inkomen.

Mishandeling komt vaak voor in het onderwijs, vandaar de aangescherpte wetgeving. Vorig jaar werden 109.000 klachten ingediend bij de politie. Onderzoek heeft uitgewezen dat een kwart van alle scholieren er mee te maken heeft, dat vier van de tien het thuis nooit heeft willen of durven vertellen en dat evenveel scholieren niet durfden ingrijpen als ze getuige waren van mishandeling omdat ze vreesden zelf ook slachtoffer te worden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: