maandag 31 december 2018

Russische patriarch Kirill tegen Bartholomeus: 'U wacht een verschrikkelijk oordeel van God'

Oecumenisch patriarch Bartholomeus.
Patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe kerk heeft vandaag nog een laatste oproep gedaan aan oecumenisch patriarch Bartholomeus om af te zien om de Orthodoxe Kerk van Oekraïne autocefaal, zelfstandig te verklaren. ''Het is nog niet te laat'', aldus de geestelijke aan het hoofd van de Moederkerk.

Komende zondag, vlak voor de orthodoxe Kerst, wil Bartholomeus de Tomos, het officiële document dat hoort bij de autocefaalverklaring, overhandigen aan metropoliet Epifanius die onlangs werd gekozen tot de geestelijk leider van de Oekraïense orthodoxe gelovigen.

Patriarch Kirill doet een dringend beroep op Bartholomeus om daar van af te zien in een brie waarin hij de bisschoppen en priesters van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne weg zet als afvalligen. ''Negeer ze, doe niet mee aan dit politieke spelletje. De ware Orthodoxe Kerk van Oekraïne, geleid door de gewaardeerde metropoliet van Kyiv en heel Oekraine, metropoliet Onoefri, zal u daarom prijzen, en u zult de geschiedenis in gaan als iemand die ook onder de meest moeilijke omstandigheden vast heeft gehouden aan de waardigheid en de eenheid van onze kerk'', schrijft Kirill aan Bartholomeus.

Maar als Bartholomeus dat niet doet, dreigt de Rus: ''Als u dit door et, dan laat u de eenheid van de kerk los, laat u honderden miljoenen gelovigen in de steek, terwijl het leed dat u de orthodoxe Oekraïners berokkent wordt gevolgd door een verschrikkelijk oordeel van God die u op een dag daarmee zal confronteren.''

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: