zaterdag 15 december 2018

Moskouse patriarchaat schrapt afvallige bisschoppen

De bisschoppen, hun priesters en leken van het Moskouse patriarchaat die vandaag deelnamen aan de oprichtingssynode van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne zijn niet meer welkom in hun eigen kerk. Dat heeft de leiding van de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat vanavond laten weten. Aartsbisschop Clement zei namens het Moskouse patriarchaat dat de dissidente bisschoppen ''maar naar de nieuwe kerk moeten gaan'' omdat zij ''niet langer behoren tot onze kerk''.

Vanmorgen werd nog bekend gemaakt dat er tien bisschoppen, tien priesters en evenveel gewone gelovigen van het Moskouse patriarchaat naar de synode in de Sofiakathedraal in de hoofdstad Kyiv zouden gaan. Inmiddels is sprake van ''tenminste twee bisschoppen''. Volgens aartsbisschop Clement zouden er zeker disciplinaire maatregelen tegen ze genomen worden als ze nog deel uitmaakten van het Moskouse patriarchaat. ''Maar wij beschouwen ze nu als afvalligen.'' Er zullen nieuwe bisschoppen en priesters in hun plaats worden benoemd, gaf hij ook nog aan.

Het gaat in ieder geval om metropoliet Alexander (Drabinko) van Perejaslav-Chmelnitski en Vishnevski en om metropoliet Simeon van Vinnitsja.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: