zaterdag 22 december 2018

Oekraïne wil alsnog gevangenen ruilen vóór Kerst

Oekraïne zet toch nog in op een uitwisseling van gevangenen met Rusland en de door Rusland aangestuurde separatisten vlak voor de (orthodoxe) kerstviering. Afgelopen woensdag was het onderwerp niet bespreekbaar in Minsk, zoals het in de voorbije maanden ook al steeds niet lukte om tot een uitwisseling te komen.

Bijeen komen in de Wit-Russische hoofdstad is op zo korte termijn ook niet aan de orde, zodat voor volgende week donderdag een videoconferentie van de commissie voor humanitaire kwesties wordt voorgesteld. In eerste instantie was de inzet om van beide kanten alle gevangenen te ruilen, maar de Oekraïense onderhandelaar Irina Herashtsjenko stelt nu voor om 72 separatisten gratie verlenen en ze naar de bezette gebieden te brengen, in ruil voor 19 Oekraïners die gevangen worden gehouden door de separatisten.

''Maar we willen graag meer'', zegt Herashtsjenko. "Wij zijn bereid om meteen 22 Russen vrij te laten die veroordeeld zijn en gevangen zitten in ons land. Dat hebben we ook al eerder voorgesteld. Het waren er 23, maar inmiddels is een Russische gevangene in een van onze strafkampen overleden. Hij had al lang thuis kunnen zijn, maar Rusland had kennelijk geen belang bij deze gevangene. Wij willen wel graag 22 van onze mensen weer thuis hebben.''

Oekraïne heeft inmiddels de OVSE gevraagd om te bemiddelen bij het tot stand brengen van een videoconferentie. ''Zodat 150 mensen thuis Kerst kunnen vieren, met hun gezin naar de kerk kunnen gaan om te bidden voor vrede.'' Op Herashtsjenko's 'verlanglijstje' voor de Kerst staat ook nog een nieuw staakt-het-vuren, want ook daarover kon in Minsk geen overeenstemming worden bereikt.

De separatisten hebben intussen laten weten niets te voelen voor een videoconferentie. 'Minister van buitenlandse zaken' Natalia Nokonoreva van de separatisten in Donetsk noemt het een publiciteitsstunt. ''Ze hebben een jaar lang elke poging om gevangenen te ruilen tegengewerkt.'' De separatisten, ook die in Loehansk, willen nog steeds al hun mensen terug die Oekraïne gevangen houdt. Oekraïne voelt daar niets voor, want er zitten ook mensen tussen die zware misdrijven hebben gepleegd.

Bronnen: Unian, DAN, Loehansk

Geen opmerkingen: