zondag 30 december 2018

Moskou noemt veroveren 'grijs' gebied ''provocatie''

Het Oekraïense leger heeft de afgelopen tijd nieuwe posities ingenomen langs de frontlijn. Het 'grijze gebied' dat het leger scheidt van de door Rusland aangestuurde rebellen is vrijwel helemaal in Oekraïense handen, zodat beide partijen nu dicht op elkaar staan. De legerleiding doet er niet geheimzinnig over en dat is in Rusland slecht gevallen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het zelfs ''een provocatie'', aldus het persagentschap TASS. ''Het Oekraïense leger geeft zelf toe gevaarlijk dicht bij de milities te komen, waardoor het risico van botsingen toeneemt'', meent het ministerie dat de waarnemers van de OVSE meteen ook maar een veeg uit de pan geeft, want die zouden de andere kant op kijken als het leger terrein weet te veroveren op de rebellen.

In de rapportages van de OVSE is er in ieder geval niets van terug te vinden. ''We hopen dat de OVSE dat voortaan wel doet om zo een mogelijke escalatie te voorkomen, om het kerstbestand te handhaven en er voor te zorgen dat de Minsk-akkoorden worden nageleefd.''

Bij dit alles moet worden aangetekend dat Rusland wel erg snel het woord ''provocatie'' hanteert, zoals eerder ook al het geval was bij de mislukte poging van de Oekraïense marine om via de Straat van Kertsj en de Zee van Azov de havenstad Berdjansk te bereiken, waar een nieuwe marinehaven wordt opgezet.

Bron: TASS

Geen opmerkingen: