donderdag 13 december 2018

Peiling: zes partijen halen kiesdrempel parlement

Joeri Bojko scoort met z'n Oppositie Platform.
Als er nu verkiezingen zouden zijn, dan maakten zes partijen kans om in het parlement te komen. Het gaat allereerst om de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko die in een peiling van het onderzoeksbureau KIIS 13,1 procent van de stemmen krijgt (23,4 procent van de mensen die hun keus al hebben bepaald). Timosjenko zelf voert ook al maandenlang de peilingen aan voor de presidentsverkiezingen van eind maart.

Na de Moederlandpartij volgen Dienaar van het Volk met 7,3 procent (13%) en het Oppositie Platform/Voor het Leven van Joeri Bojko met 6,3 procent (11,3%). Dan het Blok-Porosjenko met 5,1 procent (9,1%) en 5,1 procent (9,1%) voor de partij Burgerpositie van Anatoli Hritsjenko. De zesde partij is de Radicale Partij van Oleh Liasjko die uitkomt op 4,5 procent (8%).

Het Oppositieblok - dat recentelijk Joeri Bojko opzij zette - komt op basis van deze peiling niet terug in het parlement. Dat geldt ook voor de partij Zelfhulp van burgemeester Andri Sadovi van Lviv en voor het Volksfront van oud-premier Arseni Jatsenjoek. Het Oppositieblok krijgt slecht 1,1 procent (2%) achter zich, tegen 2,2 procent (3,6%) voor Zelfhulp en slechts 0,1 procent (0,2%) voor het Volksfront. De kiesdrempel voor het parlement is 5 procent.

Uit de peiling blijkt dat een op de vier Oekraïners (26,9 procent) nog niet weet op wie hij of zij gaat stemmen, terwijl een op de tien (10,9 procent) niet van plan is om te gaan stemmen en 3,9 procent van de deelnemers aan de peiling een ongeldig stembiljet wil inleveren als protest tegen de huidige generatie politici.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: