dinsdag 18 december 2018

Epifanius wil Moskouse patriarchaat niet dwingen

Metropoliet Epifanius.
Metropoliet Epifanius van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne wil niet dat het Moskouse patriarchaat gedwongen wordt om kerkgebouwen en kloosters over te dragen. ''Geweld zorgt alleen maar voor onrust in de samenleving'', aldus de zaterdag gekozen kerkleider in het discussieprogramma Vrijheid van Meningsuiting op tv-zender ICTV. Epifanius ziet het liefst dat het Moskouse patriarchaat zich alsnog vrijwillig aansluit bij de nieuwe kerk.

''Liefde en respect voor elkaar moet de basis daarvoor zijn. We weten dat er veel parochies van de Russische kerk zijn die zich graag bij ons willen aansluiten, maar ook veel gelovigen binnen de parochies, maar helaas is de tijd daar nu nog niet rijp voor'', aldus de metropoliet. Het Moskouse patriarchaat accepteert de Orthodoxe Kerk van Oekraïne niet en heeft de twee bisschoppen en twee priesters die desondanks de kerkvergadering van afgelopen zaterdag bijwoonden inmiddels uit hun ambt ontheven.

Het Vaticaan staat er positiever in en heeft intussen laten weten metropoliet Epifanius officieel te erkennen als de leider van de autocefale Orthodoxe Kerk van Oekraïne. Aartsbisschop Zorja, de persvoorlichter van de nieuwe kerk, meent dat dit bericht ''erg pijnlijk nieuws moet zijn voor het Moskouse patriarchaat, en tegelijkertijd goed nieuws voor de rooms-katholieke en de gehele christelijke wereld.''

Bron: Unian, foto: Wikipedia

Geen opmerkingen: