maandag 24 december 2018

Volker hoopt dat Rusland zeelieden snel vrijlaat

Kurt Volker.
De speciale Amerikaanse gezant Kurt Volker hoopt dat Rusland nog voor de (orthodoxe) Kerst de 24 bemanningsleden van drie Oekraïense marineschepen vrijlaten. ''Het is zeker mogelijk. We dringen er allemaal op aan om ze vrij te laten als gebaar van goede wil'', zei Volker in een interview met de Oekraïense tv-zender TSN.

De diplomaat herinnerde aan een recent gesprek tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, waarin Poetin aangaf dat de 24 zeelieden eerst berecht moeten worden wegens illegale grensoverschrijding en dat er daarna gesproken kan worden over gratie. ''Als deze weg gevolgd moet worden, doe het dan maar zo snel mogelijk. Het zou fantastisch zijn als dat nog voor de Kerst zou lukken.''

De Oekraïense zeelieden werden op zondag 25 november gearresteerd nadat hun schepen waren aangevallen en vervolgens door Russische commando's bestormd. Ze zitten vast in een detentiecentrum van de marine in Moskou en kunnen tot zes jaar gevangenisstraf krijgen omdat ze zich illegaal de Russische territoriale wateren bevonden.

Wat overigens niet zo is, want op basis van een verdrag uit 2003 behoren zowel de Straat van Kertsj als de Zee van Azov tot de gezamenlijke territoriale wateren van beide landen. De zeelieden werden bovendien gearresteerd terwijl ze zich in internationaal water van de Zwarte Zee bevonden.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: